10 / Zašto sam odlučila živjeti drugačije

Kada sam krenula sam tražiti bolje i prirodnije, težila sam mijenjanju stila života. I kao bazu svega sam pronašla eterična ulja. Na taj sam način izbacila hrpu nezdravih proizvoda sumnjivih sastojaka i zamijenila ih prirodnima i sigurnima. Na ovaj sam način dovela naš dom do low tox doma i sada, nakon gotovo dvije godine, ono što je moja najveća pobjeda je moje odlično zdravlje, zdravlje moje obitelji i definitivni feel great mog života!

Kada sam krenula sam tražiti bolje i prirodnije, težila sam mijenjanju stila života. I kao bazu svega sam pronašla eterična ulja. Na taj sam način izbacila hrpu nezdravih proizvoda sumnjivih sastojaka i zamijenila ih prirodnima i sigurnima. Na ovaj sam način dovela naš dom do low tox doma i sada, nakon gotovo dvije godine, ono što je moja najveća pobjeda je moje odlično zdravlje, zdravlje moje obitelji i definitivni feel great mog života!

Za slušanje bez Soundcloud aplikacije samo klikni na “Listen in browser”

Prije točno 11 godina izašla sam “friška” s faksa, u jesen 2010. Javila sam se na prvi i jednini oglas za posao koji je stajao na oglasniku i – dobila ga! Da biste shvatili koliko se kockica moralo poklopiti i kolika je to nevjerojatna slučajnost, moram vam reći da je to bilo doba one najveće recesije koja je krenula 2008. No, iz nekog razloga, to radno mjesto je baš čekalo mene i ja sam ga dobila s razlogom. Vjerujem da je sve u životu događa s razlogom, pa tako i taj moj prvi posao. Bilo je to u kreativnoj agenciji, mjesto junior grafičkog dizajnera, pozicija koju sam sanjala posljednje tri godine na faksu. Moj suprug, tadašnji dečko, Miha, nije bio te sreće u pronalaženju stalnog posla. Prošao je od zaposlenja u pečenjari, kafiću, radio je na porti galerijskog prostora, bio je na ispomoći jedno vrijeme kao grafički prijelom jednog časopisa i sl. No, naše potrebe tada nisu bile velike, živjeli smo u istom ovom stanu u kojem živimo i danas, samo je izgledao u potpunosti drugačije s puno skromnijim namještajem. S vremenom sam počela provoditi sve više i više vremena na svom poslu. Život nam se sastojao od toga da živimo od plaće do plaće, vrlo stresno, a da se vidimo vrlo malo. Ja sam dane provodila na poslu, a on u pronalasku posla. I nismo bili zadovoljni takvim životom kojeg je kompletno izgrizao stres i nemogućnost pomaka. Iz tog razloga otišli smo živjeti u Kanadu na godinu dana. Pružila nam se mogućnost i uzeli smo je. Nakon povratka iz Kanade odlučili smo se vjenčati, a nakon toga meni se događa zdravstvena komplikacija i završavam na operaciji s kralježnicom. Nemogućnost hodanja, ekstruzija diska u leđnu moždinu i hitna operacija. Kad gledam na to vrijeme iz ove perspektive, svega čega se sjećam je neizdržive boli i mog pogleda s kauča na jedno drvo ispred prozora na kojem sam promatrala kako se izmjenjuju godišnja doba. Od golog drveta postalo je cvjetno, pa zeleno, pa narančasto i opet počelo odbacivati svoje listove. Sjećam se da sam svaki dan plakala. Sjećam se da sam se pitala hoću li ikada više moći trčati. Ležala sam gotovo godinu dana. Miha mi je donosio hranu i pomagao mi da odem na toalet i pod tuš. Imala sam 28 godina. Danas sam zahvalna što je sve to bilo samo mali djelić moje povijesti kojem nisam dala da me zaustavi.

Nakon operacije morala sam pronaći posao koji ne zahtjeva sjedilački način i zaposlila se kao predavač grafičkog dizajna, no niti taj posao nije zadovoljio moje želje, ciljeve i vizije o tome kako bi moj život trebao izgledati. Nisam bila zadovoljna. Tražila sam dalje i zaposlila se u odjelu za marketing jedne tvrtke kao grafički dizajner. Miha je dobio posao u umjetničkoj školi. Konačno smo oboje malo odahnuli i mogli si priuštiti više i uživati u životu. Nikad nam nije potrebno puno, ali ipak guštaš kad sa suprugom možeš otići na neku večeru ili na putovanje. Iz tog zadovoljstva, rodila se ideja za bebom. Više bih rekla da se ta ideja pojavila kao znak, želja, poziv. I tu se sve promijenilo. Tu kreće moja priča koja će mi promijeniti ostatak života.

Moj put

Kad sam prilikom jednog tuširanja s već popriličnim trudničkim trbuhom zastala nanoseći na svoju kožu gel za tuširanje i po prvi puta se zapitala je li taj gel dobar za mene i moju bebu, počela sam istraživati što se sve nalazi u proizvoda i naišla sam na pojam low tox. Nakon što sam saznala prilično ružne i problematične činjenice o tome što se sve legalno smije staviti u naše proizvode za čišćenje koje unosimo u dom i u kozmetiku koju toliko obožavamo koristiti, bila sam, blago rečeno u šoku. Zamislite trudnicu koja na svijet treba dovesti dijete i sazna da se u sredstvu s kojim će prati bebinu kadicu nalaze tvari koje su kancerogene, koje su iritansi, koje su alergeni i uzrokuju kožna i dišna oboljenja te dugotrajnim korištenjem i kumulativnim učincima se sve te kemikalije talože u tijelu te mogu uzrokovati oslabljivanje organizma i na žalost, problematične komplikacije. I to samo zato jer je dozvoljeno. Npr. gel za pranje rublja zajedno s omekšivačem je toliko štetan za nas i okoliš da bi prema svim mjerilima trebao biti zabranjen s tim sastojcima, ali nije. Dovoljan alarm mi je bio kad su me na trudničkom tečaju upozorili da bebinu robicu ne perem omekšivačem. Odmah sam se pitala zašto je onda u redu da ikada počnem prati time? Svi već znamo da su antiperspiranti povezani s rakom dojke kod žena, a svejedno se i dalje proizvode i prodaju. Znamo da su parabeni tvari koje imitiraju rad hormona i kao takve su hormonski disruptori i također uzrokuju karcinom. Zašto se sve to i dalje prodaje i nije zabranjeno?

Moja odluka je bila da krenem živjeti low tox. Da izbacim sve. Bila sam ljuta što se ne pokušava zabraniti takvo prljavo tržište i odlučila sam kompletno svojim novcem podupirati takvo stanje. Tada sam naučila da su biljke baza low tox života, logično. Eterična ulja su, dakle, esencija biljke i ako su 100% čista i terapeutska, osim što nam pomažu da izbacimo štetne kemikalije, djeluju blagotvorno na naš organizam. Ja sam svoje povjerenje dala kompaniji Young Living. 

Kad sada razmišljam da sam za samo 1400 kn koliko me koštao Start paket s uljima uspjela transformirati cijelu svoju kućnu ljekarnu, riješiti se toksičnih mirisnih svijeća, osvježivača zraka, nadomjestaka prehrani za podizanje imuniteta i postići da cijeli dom miriše kao san, ta mi se cijena čini smiješna jer sve to vrijedi puno više. Mnogi ljudi ne znaju da su eterična ulja puno više od samo ugodnih mirisa. To su vrlo moćne tvari koje stupaju u interakcije sa stanicama u našem tijelu i dokazano mogu unaprijediti naše zdravlje u brojnim aspektima. Zbog svoje biološke aktivnosti i kompleksne kemijske strukture, mogu različito djelovati na različite stanice, organe i organske sustave u našem organizmu.

Odlučiti u svoj život inkorporirati eterična ulja visoke kvalitete zapravo znači okrenuti jednu novu stranicu i približiti se prirodi na jedan zanimljiv i veoma učinkovit način.

Iz mjeseca u mjesec sam radila čistku sredstava za čišćenje, proizvoda za osobnu higijenu i kozmetičkih proizvoda. Izbacivala sam jedan po jedan. U početku sam imala toliku gužvu u kupaonskom ormariću. Postupnim izbacivanjem sam shvatila da sam imala stotine nekvalitetnih poluproizvoda, stoga sam uvela svega nekoliko kapitalnih proizvoda koji mi traju i čijom sam kvalitetom zadovoljna. Budžet koji sam svaki mjesec trošila u drogerijama i trgovinama samo sam preusmjerila na Young Living. Jednostavno nisam otišla po šampon i gel za tuširanje u drogeriju, već sam otvorila YL stranicu i stavila u košaricu. Na početku mi se činilo da su neki proizvodi malo skuplji, ali sam onda shvatila da svi ti proizvodi traju duže nego komercijalni. Budući su u potpunosti učinkoviti i ne štete meni i mojoj obitelji nije mi ni žao dati par kuna više ako treba.

Također, vrlo mi je bitno da sam iz navike izbacila impulzivnu kupnju koja je generirala jako puno nepotrebnih i nekvalitetnih proizvoda koji mi nisu odgovarali. Tržište želi da tako kupujemo! Na taj sam način ranije trošila dosta novca, samo zato što sam ponukana reklamama, šetala bespućima blještavih i kremicama prepunih drogerijskih polica, uvijek isprobavala nešto novo, što mi relano nije trebalo, nego je samo fino mirisalo i svjetlilo s police,

Svaka promjena se u početku čini teška i zastrašujuća, svaka zahtjeva određeni angažman i volju, ali nije svaka od presudne važnosti kada je u pitanju ono što nam je najvrijednije —naše zdravlje. Iz tog razloga, smatram da je ova promjena zaista važna i da je nešto na što se svatko od nas treba odlučiti, ne samo zbog sebe već i zbog svojih najmilijih.

Pretvaranje našeg doma u zdravu oazu može biti predivan, uzbudljiv proces i ja sam tu da vam ga maksimalno olakšam. Moja želja je da svaka obitelj živi low tox i da se time svi skupa zainatimo prljavim igrama tržišta i prestanemo ih nagrađivati svojim novcem. Želim da sva djeca odrastaju bez kemikalija i da se stane na kraj dermatitisima, astmama, alergijama, kroničnim bronhitisima, poremećajima hormona kod žena i karcinomima. Iskusila sam život s kojim nisam bila zadovoljna i poslove koji me nisu ispunjavali. Kad sam saznala da kompanija koju obožavam i čijim proizvodima vjerujem, nudi da dijeljenjem svog oduševljanja zaradim i uzdržavam svoju obitelj, a tako ideju o low tox životu širim dalje, za mene je to bio pronalazak vlastite svrhe. Tu ljubav sam pretočila u posao i sada pomažem ljudima da započnu svoje putovanje prema zdravijem i sretnijem životu i zato me zaista veseli svaka nova osoba koja odluči prijeći na low tox.

U svemu ovome nije poanta isticati kako sve osim low tox života nije dobar život. Jer jest! Jer svi mi gledamo da radimo najbolje što znamo, ali isto tako čvrsto vjerujem u promjenu iz dobrog u bolj. Velika mi je želje pomoći vam u toj promjeni vlastitog pogleda na svijet, svog doma i onoga što se nalazi u njemu, educirati vas o proizvodima koji će promijeniti vaš život i biti vam podrška duž cijelog tog putovanja! Bit će mi veliki gušt biti vaš mentor u svemu!

Sve te statistike o štetnosti proizvoda znaju biti malo crne i beznadne, no što svi, već danas možemo je krenuti od sebe i utjecati na svoju okolinu. Isto tako, možemo educirati, kao što su i mene kad sam bila na svom početku.

Sve je to nešto na što sam jako ponosna. Stvaram siguran dom, ne dopuštam da “bilo što” prijeđe naš prag i to je sigurnost u koju ćemo se uvijek moći vratiti. U bilo kojem trenu. Također, na taj put vodim i druge ljude.

Svaka promjena, pa i ona najmanja, može imati velik učinak.

Hvala vam svima ljudi dragi što ste tu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *