09 / Uzmi vrijeme za sebe

Možda će nekome ovo zvučati kao nešto strano, ali do svoje tridesete sam živjela prilično stihijski, rekli bismo “po inerciji”. Živjela sam prema ustaljenim normama društva. Nekako sam automatski slijedila obrasce ponašanja koje mi je nametnulo društvo, završila srednju školu, upisala faks, završila faks, zaposlila se u struci, radila za ok plaću i bila – nesretna.

Možda će nekome ovo zvučati kao nešto strano, ali do svoje tridesete sam živjela prilično stihijski, rekli bismo “po inerciji”. Živjela sam prema ustaljenim normama društva. Nekako sam automatski slijedila obrasce ponašanja koje mi je nametnulo društvo, završila srednju školu, upisala faks, završila faks, zaposlila se u struci, radila za ok plaću i bila – nesretna.

Za slušanje bez aplikacije kliknite na “Liste in Browser”

Drage moje, vraćam se s jednom temom o kojoj želim pričati s vama jer smatram da je vrlo važna. Znam da ste se s njom srele već puno puta i da vam je možda već pomalo “zasićen eter” s tom temom, ali svejedno, svaka od nas ima je tendenciju ne čuti i ne primijeniti bez obzira koliko se o njoj pričalo.
 
Započet ću je ovako: Jučer sam svjesno uzela vrijeme za sebe. 
 
Radim to sve češće, a počela sam tek s 34 godine, jer sama sebi nikada prije nisam dala dopuštenje za tako nešto, niti sam dolazila u doticaj sa ženama koje bi me to mogle naučiti. Također, tek sam tada spoznala što zaista znači pojam self carePojam koji je kao takav dosegao veliku popularnost, no mislim da se vrlo malo govori o različitostima te rutine za pojedine ljude. Za mene, onaj pravi self care donosi unutarnju i dugoročnu promjenu koja me čini sretnijom. Ponekad, self care znači da ću otići na manikuru ili masažu, leći u kupku uz čašu vina ili otići kod frizera, jer mi to taj dan treba. Npr. sjećam se da mi je kao novopečenoj mami koja je netom rodila prvi puta, self care bila svježe oprana kosa. No, ono na što želim skrenuti pozornost danas, je self care koji dolazi iznutra. Jer, osjećaj svježe oprane kose i nove manikure traje kratko i bez obzira koliko se u tom trenu osjećale bolje, ništa nam dugoročno ne će značiti ako smo iznutra nesretne. Za mene je onaj pravi  self care počeo kad sam počela živjeti osviješten život gdje brinem o svojim osjećajima, gdje slušam svoj unutarnji glas kad je u pitanju donošenje odluka za moj život i gdje aktivno brinem o vlastitom osobnom rastu. 
 
Možda će nekome ovo zvučati kao nešto strano, ali do svoje tridesete sam živjela prilično stihijski, rekli bismo “po inerciji”. Živjela sam prema ustaljenim normama društva. Nekako sam automatski slijedila obrasce ponašanja koje mi je nametnulo društvo, završila srednju školu, upisala faks, završila faks, zaposlila se u struci, radila za ok plaću i bila – nesretna. Bez obzira što sam studirala ono što sam htjela (završila sam likovnu akademiju) i radila kreativan posao (u marketinškoj agenciji kao grafički dizajner), nisam se osjećala dobro. Jednostavno, sve to me gušilo i u nekom trenutku sam shvatila da najljepše godine pored mene prolaze. Kao da su se sve životne situacije „događale meni”, kao da ja nisam imala nikakvu ulogu u kreiranju istih, moje emocije su dolazile i odlazile prilično burno bez da sam imala ikakvu potrebu analizirati ili birati kojima ću zaista dopustiti da imaju utjecaj na mene, a kojima neću. A onda sam doživjela najveći burnout u životu, dala otkaz i odselila u Kanadu.
 
Sada kada gledam na taj period, rekla bih da je i ta Kanada bila svojevrstan „bijeg” od svega što se događalo ovdje. Bila sam frustrirana državom, imala sam osjećaj da mi svi nešto duguju, da moj statičan život nije moj produkt, kao da ja nisam ta koja kreira svoj život. Ali, baš onako kreira ga, iz temelja. Tek sam nedavno zaista sama uzela konce u svoje ruke i trenutno dižem vlastiti biznis na noge, uz malo dijete, u najgorem ekonomskom periodu u zadnje vrijeme. No, odlučila sam da je moj život produkt mene. Jedino ja ga mogu pokrenuti. Majčinstvo je bilo faktor koji je u potpunosti izmijenio percepciju života i za mene započelo upoznavanje sa samom sobom. Naučila sam da je self care ona vrsta brige o sebi gdje si svaki dan dopuštate da budete ono što jeste i da se usput brinete o tome da se veliku većinu vremena osjećate dobro.
 
Svjesnost nam može pomoći u tome. Svjesnost nam pomaže u upravljanju stresom, boljem shvaćanju trenutka i same sebe što za rezultat ima donošenje odluka zbog kojih ćemo živjeti sretniji život i biti bolje same sebi, bolje partnerice, bolje prijateljice, bolje majke. Ne možemo točiti u tuđu čašu ako je naša prazna. Često, kad mi je teško u nekom trenutku, stanem, protrljam roller s blendom najdražih eteričnih ulja o dlanove i udahnem duboko 4 puta. Premda je svjesnost nešto što prirodno posjedujemo, potrebno je vježbati biti prisutan u trenutku.
 
Jedna moja prijateljica me neki dan resetirala na početne postavke nakon što sam joj se javila da proživljavam vrlo loš dan, da ne vidim perspektivu, da se osjećam pobijeđeno i da mi je baš jako teško. Saslušala me, prihvatila da imam težak period, a zatim me zamolila da ostatak dana uzmem za sebe. Da očistim sav raspored iz glave, prebacim na sutra ili prekosutra, pustim sve poslove koje imam, zbrinem Sofi, ostavim mobitel, knjigu, sluške i sve ostalo tog tipa doma i otputim se sama u šetnju prirodom. 
 
Moram vam priznati da se ne sjećam kad sam zadnji puta to napravila.
 
I zato, ovo je moje dopuštenje vama da napravite upravo to.
Današnji brzi način života, posao, djeca, partnerski odnos, kućanstvo, šire obiteljske obaveze i sl. uzmu svoj danak. Često se u žrvnju svakodnevice ne stignemo niti svrnuti i najčešće smo mi ta osoba za koju najmanje brinemo. Bez obzira koliko obaveza imali u danu i koliko ljudi nas treba, ostavite vremena i za sebe i vlastite potrebe koje vi imate taj dan jer je ono kako se pojavljujemo za sebe najviši self care koji postoji. 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *