06 / Kreativnost za osobni rast

Koliko puta ste se našli pred prilikom, novom situacijom, praznim papirom? Stojite, gledate, nemate pojma kako će vam ići. Napravite prvi korak i shvatite da je pogrešan. Vratite se korak u nazad. Je li stvarno bio pogrešan? Možete li iz njega nešto naučiti? Ako možete, taj korak ne treba smatrati greškom.

Koliko puta ste se našli pred prilikom, novom situacijom, praznim papirom? Stojite, gledate, nemate pojma kako će vam ići. Napravite prvi korak i shvatite da je pogrešan. Vratite se korak u nazad. Je li stvarno bio pogrešan? Možete li iz njega nešto naučiti? Ako možete, taj korak ne treba smatrati greškom.

Hej hej!

Stigla je još jedna nedjelja, a s njom i moje vrijeme da se malo posvetim pisanju. Toliko puta tijekom tjedna dobijem želju da sjednem i pišem, ali zbog obaveza, posla, obiteljskog rasporeda i općenito nedostatka nekoliko slobodnih sati u komadu, ne uspijem si ostvariti tu želju. Zato je nedjelja, obično, moja. Kroz tjedan zato uspijem u naletima inspiracije i u trenucima kad mi je duša puna života i misli napisati nešto u formi bilješke što znam da će mi koristiti u nedjelju kad budem pisala i za što znam da će vam biti korisno. Tako sam se našla u čudu protekli tjedan i koliko god sam pokušala naći dokaz da sam već o ovoj temi pričala na svom Instagramu, nisam je mogla pronaći. Dakle, očito nisam. Čudno, s obzirom da je ona toliko dio mene i da se bez nje ne bih osjećala kao ja.

Kreativnost.

Otkad znam za sebe, uvijek sam radije slagala neki DIY projekt od papira, perlica, boja, stvari koje sam našla u kući nego bilo što drugo. Uvijek sam radije crtala, slagala, pisala. Sjećam se jedne epizode iz rane faze svog školovanja u osnovnoj školi kad sam dobila neku lošiju ocjenu iz “vrlo važnog predmeta” poput matematike, engleskog, hrvatskog i sl. i došla sam doma reći tati i mami (namjerno sam stavila ovo pod navodne znakove jer razlikovanje bitnih i manje bitnih predmeta u školi ne postoji). Da nastavim, sjećam se da mi roditelji baš nisu biti zadovoljni uspjehom u školi i nakon razgovora da takav uspjeh nije ok kad su vidjeli da ja mogu i znam više, jedan od njih (ne sjećam se tko) je u sobu donio malu mobil skulpturu od papira na kojoj su visile ribice na končićima koje sam izradila i skulptura je održavala savršen balans te su mi uz pogled odobravanja dali do znanja da im je jasno kako je kreativnost moja jača strana. Deset godina nakon toga upisala sam Akademiju likovnih umjetnosti.

Jako puno ljudi živi u pogrešnom uvjerenju da će studij odrediti kvalitetu života pojedinca i ako određeno zanimanje nije traženo ili dobro plaćeno, da je tu kraj priče. Na svom primjeru sam se uvjerila da je takav stav u potpunosti netočan. Danas studij ne određuje ništa. Sve je do osobe. U mom slučaju, Akademija mi je dala bazu da krenem dalje sama i nakon nje sam završila još program obrazovanja da naučim raditi u digitalnim programima kako bih mogla biti grafički dizajner. To je ono što je danas moj primaran posao. Zašto vam to sve pričam? Zato što sam nedavno otkrila kako je kreativnost savršen alat za vlastito učenje strpljenju i procesu.

Ja se sjećam kad sam prvi puta stala pred prazan papir i trebala započeti crtati ljudsku figuru. Nikad prije nisam to radila. Gledam čovjeka sa svoje lijeve strane koji sjedi u pozi nepomično, a ispred mene je papir. Kreni. Crtaj… I naravno, započnem od potpuno nelogičnog mjesta. Zatim me profesor usmjeri. Pa brišem sve. Pa ispočetka. Nekoliko puta te tako profesor ispravi tijekom crtanja i nekoliko puta brišeš sve. A taman sam mislila da sam napravila nešto dobro, razveselila se kad ono, opet moram sve brisati. I danas kad radim neki dizajn ili bilo koji kreativan projekt, uključujući i ovaj blog, puno se puta nađem pred “praznim papirom” i sve što treba je započeti.

Meni je to metafora života. 

Koliko puta ste se našli pred prilikom, novom situacijom, praznim papirom? Stojite, gledate, nemate pojma kako će vam ići. Napravite prvi korak i shvatite da je pogrešan. Vratite se korak u nazad. Je li stvarno bio pogrešan? Možete li iz njega nešto naučiti? Ako možete, taj korak ne treba smatrati greškom.

Moja Sofi je nedavno počela crtati. Rani dječji crtež smo kao temu obrađivali na faksu u sklopu razvojne psihologije i sjećam se da sam puno otkrila i o nama, odraslim osobama. Sofi je trenutno u najranijoj fazi dječjeg crtanja. U tom razdoblju djeca šaraju po papiru, obično cirkularnim, nekontroliranim pokretima. Takav način likovnog istraživanja prvenstveno ima za cilj uživanje u samom pokretu, kao i oduševljenje ostavljenim tragom na površini kao ishodom takvog šaranja. Bitniji je proces nego rezultat jer nije bitno što je nacrtala, nego je bitan gušt u tijeku procesa. Kad promatramo tako djecu, mislim da možemo puno naučiti i u ovom specifičnom primjeru, kreativnost i kreativno izražavanje mogu nam pomoći da naučimo kako biti strpljiv i kako je potrebno prigrliti proces, a ne izgarati od želje za rezultatom. Cilj tj. rezultat će doći budemo li ustrajali, to je neminovno. No, budemo li u om procesu uživali, doći će brže i ugodnije. Nije cilj cilj. Proces je cilj. Kad promijenimo fokus, i u svojoj glavi i u svom roditeljstvu prema djeci, ostavit ćemo više mjesta za igru i uživanje u koracima koji su nam potrebni na nekom putu. Fokusiramo li se na sam odgoj svog djeteta umjesto na njegova postignuća, odgojit ćemo kreativnije i sretnije dijete. U knjizi Oprah Winfrey “Naš put je jasan”, ona u jednom poglavlju citira kako je jedan otac odgajao svoju djecu slaveći neuspjehe umjesto uspjehe. Svaku večer, on bi svoju djecu za stolom pitao u čemu taj dan nisu uspjeli. Kad bi taj dan bio pun neuspjeha, otac bi aplaudirao i bio zadovoljan. Ako taj dan nije bilo neuspjeha, govorio bi kako dan bez neuspjeha znači da taj dan nije bilo ničeg novog što smo pokušali. Taj dan se nismo ohrabrili napraviti prvi korak u nečemu nepoznatome. Neuspjeh ne postoji. On je samo stepenica do uspjeha i proces. On je brisanje nacrtanog crteža, reevaluacija koraka, učenje. 

Gledajte djecu kad otkrivaju. Učite iz njihovog ushićenja procesom. Probudite kreativnost u sebi i pokušajte je iskoristiti da upoznate guštanje u procesu.

Šaljem veliki zagrljaj.

Hvala što ste tu!

P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *